Úttörő

Utazz olcsón!

A legolcsóbb szállás - 1. rész

2017. április 01. 10:20 - remakdebora

Valóban filléres utat akarsz? Nem csak álom, ugyanis, ma már nem csak olcsó szállásajánlatokat találhatsz, hanem olyan lehetőséged is van, amelynél konkrétan nem kell fizetned érte. 

A két leggyakrabban használt és megbízható ingyen szállást a Couchsurfing vagy a HouseSitting biztosít Neked. Vegyük is sorra őket, hogy melyik esetben miről van szó!

Couchsurfing – avagy kanapészörf, ha szép magyar anyanyelvünkhöz hűek akarunk maradni. A  couchsurfing gyakorlatilag annak a tevékenységnek a neve, amikor egy idegen helyen, egy idegen ember szállásol el téged anélkül, hogy fizetséget kérne érte. Létezik egy erre specializálódott oldal, melynek az a feladata, hogy összehozza azokat az embereket, akik szívesen fogadnak valakit azokkal, akiknek szállásra van szüksége.
Miért éri meg ezt választani?
Nyilván az elsődleges szempont az, hogy nulla forinttól olcsóbban sehol máshol nem tudnál megszállni.
További előny, hogy a szállásadód biztosan ellát majd tanácsokkal. Tudni fogod, hogy mit érdemes megnézni, tudni fogod, hol lehet a legjobbakat kajálni a városban, valamint azt is, hogy egy adott helyre hogyan juthatsz el a legegyszerűbben.  Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy idegen kultúrába így nyerhetsz a legjobb betekintést.  Biztosíthatlak afelől, hogy olyan élményekben lesz itt részed, melyeket egy életen át emlegetni fogsz :)

Sosem fogom elfelejteni, amikor megérkezett az üzenet Balázstól, melyben azt írta: „ Szia Szerelmem! Nagyon jó hely ez a Sri Lanka, de nem értem, miért nincs itt egyetlen ház ablakában sem üveg.”
Aztán az első éjszaka után jött a következő üzenet: „Édesem, rájöttem. Itt azért lyukas az ablak, mert ha nem lenne az, akkor nem hallanák az emberek hajnal 5-kor a müezzint. Pedig milyen kár lenne… ha nem hallanánk, még talán aludni is lehetne”
Bár szavaiból enyhe gúny áradt, és akkor nehezen tolerálta az ötórási ébresztőt a megszokott 10-11 óra helyett, utólag mégis nagyon jó emlékként maradt meg benne.

És, még egy ok a CS mellett: hihetetlen sokszínű, érdekes barátokra tehetsz szert. Olyan baráti kört alakíthatsz ki utazásaid során, amelyre nem lenne lehetőséged soha, ha csupán itthoni körökben mozognál.
Bár már átbeszéltük az előnyöket, de előfordulhat, hogy van benned egy kis félelem ezzel kapcsolatban. Na, ezt felejtsd el! Sokan idegenkednek attól, hogy egy ismeretlen ember házában aludjanak napokig, hidd el, mire eljön az utazásod napja, már nem is lesz az illető idegen. Ha megvan, hogy mikor nyaralsz, akkor már el is kezdheted keresni azokat az embereket, akik szívesen fogadnak vendéget. A couchsurfing oldalán minden szállásadóról (és szállóvendégről) olvashatsz információt, referenciákat, amik alapján eldöntheted, hogy XY az a személy-e, akihez Te menni akarsz. Ha megvan, akit keresel, akkor nincs más hátra, mint felvenni vele a kapcsolatot, és összebarátkozni vele. Mire felszállsz a repülőre, úgy érzed majd, mintha egy régi jó barátodhoz mennél :)
Ha nyitott vagy, és szeretsz ismerkedni, akkor vágj neki a kanapészörfnek! :)    www.couchsurfing.com 
A folyatást itt olvashatod! 
Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is! ;) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uttoro-utazzolcson.blog.hu/api/trackback/id/tr5812392743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenuttjooo · https://www.facebook.com/mindenuttjooo/ 2017.08.02. 09:47:38

A CouchSurfinget többször is emlegeted, hogy 0 forint, nem kerül semmibe... Őszintén remélem, hogy azért csak került valamibe. Mert a CouchSurfing lényege nem az, hogy ingyen lakj valahol, ezáltal "kihasználva" a szállásadót. Illik, és erősen ajánlott valamivel viszonozni azt, hogy valaki megosztja veled a fedelét, idejét, stb. Minden alkalommal viszek magammal valamilyen ajándékot (a szállásadó profiladatai alapján könnyű kitalálni, hogy egy jó üveg bornak, egy szép könyvnek, csokinak, vagy minek örülne). Ha mégsincs lehetőségem ajándékot vinni, akkor meg szoktam hívni őket egy vacsorára. Vagy egy étterembe, vagy én főzök nekik valamit.

Szállásadóként utálom, ha csak ingyen szállásnak tekintenek, és nincsenek tekintettel/nem kíváncsiak rám.

remakdebora 2017.08.02. 18:33:37

Természetesen, az ingyen azt jelenti, hogy nem kell fizetned a szállásért. Azonban bárki, bármilyen szívességet tesz, vagy segítséget nyújt (legyen szó Couchsurfingről, vagy bármilyen egyéb szituációról), alapvető illedelmesség valamilyen módon viszonozni az illető fáradozásait :)
süti beállítások módosítása